CFR Calatori
sigla guvern

Călătoria la vagon de dormit sau cuşetă

 1. Achiziționarea legitimațiilor de călătorie

  Legitimațiile de călătorie cu rezervarea locurilor la vagoane de dormit sau cușetă se pot achiziționa de la casele de bilete ale stațiilor și agențiilor de voiaj CFR, on – line (pe site-ul oficial al societății www.cfrcălători.ro),  de la automatele de vânzare ale CFR Călători sau de la automatele de vânzare ale distribuitorilor autorizați.

  Legitimațiile de călătorie pentru vagon de dormit și cușetă se pot achiziționa până cel târziu cu 60 de minute înainte de plecarea trenului din stația de formare (stația inițială de îndrumare a trenului respectiv). După acest termen, călătorii care doresc să achiziționeze bilete pentru călătoria cu vagon de dormit sau cușetă, se pot prezenta la conductorul vagonului de dormit sau cușetă care, în limita locurilor rămase disponibile, emite legitimația de călătorie sau numai suplimentul de pat sau cușetă la tarif de casă.

  Pentru a i se permite accesul în vagonul de dormit sau cușetă, călătorul trebuie să prezinte la ușa vagonului, legitimația de călătorie prin care se atestă că a achitat tariful de transport și rezervarea locului la vagonul respectiv.

 2. Ocuparea locurilor la vagon cușetă

  La vagoanele cușetă vânzarea locurilor se face, ținând cont de preferințele exprimate de clienți privind poziția patului (sus, mijloc, jos) în limita locurilor disponibile, fiind admisă deschiderea simultană la vânzare a tuturor cabinelor din vagonul respectiv.

  La vagoanele cușetă, locurile din cabine (care pot fi cu 4 sau 6 paturi funcție de tipul acestora) se vând indiferent de gen, respectiv în regim mixt.

 3. Ocuparea locurilor la vagonul de dormit

  Vagoanele de dormit sunt considerate unități hoteliere pe roți și sunt tratate și tarifate ca atare. La acest tip de vagon vânzarea unui singur loc dintr-o cabină se efectuează obligatoriu cu specificarea genului călătorului, respectiv “Masculin” (“M”), „Feminin”(„F”).In situația în care se solicită rezervarea simultană a tuturor locurilor dintr-o cabină, acestea se alocă obligatoriu în aceași cabină și nu mai este necesară precizarea genului călătorilor (pentru familii sau persoane care doresc să călătorească împreună indiferent de gen), cabina fiind definită din punct de vedere al genului ca „Indiferent” (“I”).

  La un moment dat într-un vagon de dormit pot fi deschise maxim două cabine, una pentru bărbați (având marcat genul „Masculin”) și una pentru femei (având marcat genul „Feminin”).

  Numai după ocuparea locului rămas liber din cabina deja deschisă se admite deschiderea la vânzare a unei noi cabine pentru genul respectiv.

  Călătorii care doresc să achiziționeze o legitimație de călătorie cu rezervarea patului de jos și primesc informația că există deja deschisă o cabină cu același gen la care este liber doar patul de sus, pentru a avea ca loc rezervat patul de jos, pot opta doar pentru achiziționarea unei cabine întregi, călătorind în regim single (călătorul va achita prețul tarifului de transport și a suplimentului de cabină single).

 4. Neprezentarea la vagon la plecarea din stația de îmbarcare

  Atunci când călătorul nu se prezintă la vagonul de dormit sau cușetă, pentru ocuparea locului în interval de maxim 1 (una) oră de la plecarea trenului din stația de îmbarcare (indicată pe suplimentul de pat/ cușetă), locul se consideră liber (art. 49.4 Norme Uniforme privind transporturile pe căile ferate din România, aprobate prin OMT nr.655/ 2007, cu modificările și completările ulterioare).

 5. Soliciatarea de modificare a contractului de transport

  Restituirea suplimentului de pat la vagoane de dormit sau cușetă se poate efectua (cu reţinerea unor comisioane corespunzătoare, numai dacă aceasta se efectuează cel târziu cu 60 de minute înainte de plecarea trenului din stația de formare (stația inițială de îndrumare a trenului respectiv). După acest termen, sumele plătite pentru suplimentele de pat nu se mai restituie.

Cumpără bilete online
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support